Brusselsepoortstraat

De Brusselsepoortstraat is vanouds een onderdeel van de uitvalsweg naar Brussel. Deze loopt van de sinds 1855 gesloopte Vijfwindgatenpoort naar de Brusselse- of Keizerpoort aan de Nederschelde. Het driehoekige pleintje bij de aanvang van de Brusselsepoortstraat en de Sint-Lievenspoortstraat, tegenover de kazerne Cdt. Jonkheer de Hollain, werd vroeger "ten cruce" of "aan het kruis" genoemd.

De kleine paardenvolkskazerne. De Hollainkazerne, die zich aan dezelfde straatkant werd onlangs door een nieuwe bouw (Hollainhof) vervangen.

Volgens archieffoto's waren tot eind 19de eeuw beide straatkanten nog overwegend afgezet met huisjes van een of twee bouwlagen uit 16de, 17de en 18de eeuw waaronder een paar fraaie topgevels, die de straat tot een pittoresk geheel maakten. Het merendeel heeft echter plaats geruimd voor grootschaligere rijhuizen uit 19de en 20ste eeuw, terwijl ook recente hoge flatgebouwen het conglomeraat van diverse bouwstijlen en geveltypes komen aanvullen. Slechts enkele oudere kernen bleven in meestal grondig aangepaste of verhoogde vorm behouden. De bebouwing tussen de Crevelstraat en de voormalige Sint-Lievensvest, heden Keizersvest, werd in 1873 gesloopt en vervangen door gelijkaardige rijhuizen met witbepleisterde lijstgevels.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

 

Huizen oneven nummers'Kant Hollainkazerne

 

Huizen met even nummers

 

Straatbeelden