Ham

Aanvankelijk moerassig gebied, in 1270 reeds door gravin Margaretha van Constantinopel aan de stad verkocht. Vanouds bekende straat circa 1859 voorzien van een nieuwe rooilijn tussen Jooremaaie en het Stapelplein. Overwegende bebouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw met mogelijk enkele oudere kernen doch met vernieuwde gevels zodat van de oorspronkelijke oude bebouwing geen zichtbare tekenen blijven. Talrijke panden werden ook recent vernieuwd, vervangen door appartementsgebouwen, kleine ondernemingen en industriële complexen onder meer tussen de Regattenlaan en de Kraankindersstraat, in de nabijheid van het dok.
Naast talrijke behouden middelgrote burgerhuizen vertoont voornamelijk het einde van de straat kleine arbeidershuizen van twee. De panden vanaf de Bomastraat werden verkaveld in 1904. De gevelwanden van gelijkaardige witbepleisterde burgerhuizen, per twee, drie of meer gegroepeerd tot ensembles, overwegen in het straatbeeld: enkelhuizen van drie traveeën met drie bouwlagen, doorlopende of iets verspringende kordons en kroonlijsten.

De buurttuin Ham is opgevat als een rustige, groene, openbare tuin waarin de buurtbewoners gezellig kunnen genieten. Fruitbomen, bessenstruiken en picknicktafels zorgen voor een tuinsfeer. Onder de open loods aan de ingang is er volop ruimte om te ravotten. Aan de ingang nodigt een spel van lage zitmuurtjes uit om even te pauzeren. Het hele terrein is ingedeeld met een onregelmatig streepmotief of ‘barcode’. Dit motief vind je in paadjes, gras, beplanting, houten balken en een muurschildering. De menselijke silhouetten in hout langs het pad staan als wachters in de tuin. Het nummer 145+ op de muur van de loods is het huisnummer van de tuin: een speelse knipoog die de loods identiteit geeft.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent