Interieur en zalen Stadhuis

In Opbouw

De gids nam ons mee naar de Pacificatiezaal waar ze de geschiedenis vertelde over de Schepenen van de Keure, over de kelder, de beul, de verhalen achter de doolhofvloer enz.

Vanuit de Pacificatiezaal ging het naar de trouwkapel, waar we uitleg kregen over de voorloper van het OCMW, en vervolgens naar de vergaderzaal waar het Schepencollege achter gesloten deuren zetelt en kregen we te horen hoe dat vroeger gebeurde.

De wandeling ging verder naar het Oostenrijks salon, genoemd naar een schilderij van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk dat er hangt en van haar zoon keizer Jozef II. Het Oostenrijks salon werd door de Schepenen gebruikt voor grote banketten. We kregen hier achtergrondinformatie te horen over de schilderijen, o.a. over het kleed dat Maria Theresia op het schilderij draagt, over de geschiedenis van de moeilijke man Jozef II, maar ook over Gent. Over de geschiedenis van de vroegere kerkhoven tot de huidige Westerbegraafplaats, waarbij we leerden dat zich daar ook een Campo Santo bevindt, dus niet alleen in Sint-Amandsberg.

Via de gang waar zich het bureau van burgemeester Termont bevindt, maken we kennis met de geschiedenis van Emile Braun (1849-1927), burgemeester van Gent van 1895 tot 1921. Ik had er geen flauw idee hoe befaamd die man wel was. En ook hoe bekommerd hij was om tijdens de Eerste Wereldoorlog de stad Gent te beschermen, dat is me vooral bijgebleven. Ook hoe onder zijn bestuur het uitzicht van Gent veranderde door de afbraak van de huizen tussen de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal en de aanleg van het Braunplein en het Sint-Baafsplein.

Als zesde, een bezoek aan de Gemeenteraadzaal. Deze ligt in het oudste gedeelte van het Stadhuis (15de eeuw) en is niet zichtbaar van op de straat. In deze zaal komt doorgaans elke 4de maandag van de maand de gemeenteraad bijeen (en, indien nodig, de daaropvolgende dagen). Deze zittingen kan je als burger bijwonen. Het is afhankelijk van de agenda wanneer de gemeenteraad doorgaat. Best eerst even informeren via Gentinfo of op het internet.

Boven de Gemeenteraadzaal bevindt zich de arsenaalzaal. Deze is momenteel in wat vervallen staat omdat ze niet meer actief gebruikt wordt. Vroeger werd deze zaal vooral gebruikt door de burgerwacht.

Als laatste bezoeken we de Troonzaal, via de Gotische keuken (nu een vergaderzaal). De Troonzaal is een imposante, mooie zaal met mooie grote lusters, schilderijen en vooral dé Troon. De Troon ziet er nu wel al wat stoffig uit en getuigt van een vergane glorie, maar interessant zijn toch wel de verhalen over Napoleon en dergelijke die Gent bezocht hebben.