Roeisport

De roeisport in onze stad – die doorkruist wordt door talrijke rivieren en kanalen – vindt zijn oorsprong in de tweede helft van de 19de eeuw.
Op 15 juni 1871 werd een eerste echte ‘Club’ opgericht door enkele enthousiastelingen in café De Vledermuis langs de Leie buiten de Kortrijkse Poort : “Club Nautique de Gand’. Als clubkleuren werd er voor het kersenrood gekozen. De voertaal van de Club was het Frans, vermits men rekruteerde uit ‘de betere kringen’ van de toen Franstalige burgerij .
De zaken floreren, er kwamen steeds meer roeiers bij, er werd geïnvesteerd in nieuw materiaal en de men schitterde op nationale en internationale regatta.
In 1894 werd het nieuwe clubhuis aan de huidige Henleykaai in gebruik genomen. De ster van de club bleef rijzen: naast haar eigen regatta tussen Terdonk en Langerbrugge  op het kanaal Gent-Terneuzen  nam ze deel aan talrijke nationale en internationale kampioenschappen, met groeiend succes.
Kroon op het werk was in 1906 de overwinning in de ‘Grand Challenge Cup of Henley’, de toen meest vermaarde wedstrijd ter wereld – in ‘acht’ samen  met roeiers van de  Sport Nautique de Gand’. Het leverde zelfs een pluim op van de koning. Voortaan mag de club ‘Royal’ bij zijn naam voegen.
Het enthousiasme voor de roeisport vanwege het Gentse publiek was toen enorm. De regatta in Terdonk die elk jaar op Hemelvaartsdag werd gehouden bracht schoon volk op de been: roeiers én supporters wandelen er rond in witte broek met strohoed en kersrode band. De dames showden er hun nieuwste kleren…
Na de moeilijke periode van de Eerste Wereldoorlog, werd de 50ste verjaardag in 1921 luisterrijk gevierd, onder voorzitterschap van graaf Maurice Lippens, door een grootse manifestatie in Terdonk, een banket in het chique Posthotel en vele andere activiteiten.
In 1929 werd de match Club-Sport geboren om de sportieve competiviteit aan te wakkeren. De tweestrijd had voortaan jaarlijks plaats op de Brugse Vaart, tussen Bierstalbrug en Mariakerkebrug.
Het succes was enorm: een speciale tram met wel 14 wagons liet de supporters toe de wedstrijd te volgen. Ook de regatta’s op Terdonk bleven een grote publiekstrekkers en waren gerenommeerd tot ver buiten ons land.
Net zoals in 1914, legde de nieuwe oorlog in 1940 de activiteiten van onze Club weer zo goed als stil. Nochtans werden er in 1941 voor het eerst dames toegelaten in de club!
Na de oorlog heeft de algemene modernisering en democratisering van de maatschappij en de ommekeer van het dagelijkse leven, ook zijn weerslag op de roeisport. Vele andere ontspanningsmogelijkheden, buiten Gent zijn voortaan aan de orde.
In 1955 organiseerde Club Gent haar laatste regatta op Terdonk. De nieuwe ‘Watersportbaan’ aan de Neermeersen waar in hetzelfde jaar de Europese roeikampioenschappen plaats grijpen,  zal de nieuwe thuishaven worden. Niet alleen de regatta maar ook het nieuwe ‘Club House’ van de ‘Royal Club Nautique de Gand’ werd er in 1961 ingehuldigd.
Sindsdien heeft de Club jaarlijks bewezen één van de succesvolste clubs van België te zijn. Niet alleen de heren maar ook de dames bezetten talrijke ereplaatsen, in binnen- en buitenland, dank zij de vele bekwame trainers en andere toegewijde vrijwilligers van de Club.
In 2011 kon het 140 jarig bestaan van de Club gevierd worden in  het  vernieuwde gebouw aan de Yachtdreef. Kort daarna werd het ‘Sportverblijf K.R.C.G.’ geopend dat onderdak biedt aan de vele sporters op en om de Watersportbaan.