Ekkergembrug 

De eerste brug werd gebouwd naar aanleiding van de aanleg van de Rooigemlaan in de verlenging van de Akkergemlaan (heden Einde Were).

Het werd een dubbele vaste brug, "in steenmortel zonder ijzer" aldus het jaarverslag van de stad Gent. Ze werd gebouwd door de firma Buyck en Neyt, voor de som van 110.000 fr.

Het werk werd aangevangen in mei 1899 volgens de Gazette van Gent : "van zodra de scheepvaart door het doorsteken der dijken aan de Verloren Kostbrug, langs die kant der stad, weer geopend was."

De brug bestond uit twee bogen welke over de twee Leiearmen lagen t.t.z. de oostelijke arm was eigenlijk een oude stadsgracht, overblijfsel van de stadsversterkingen.

Het werk was ten einde in 1900.

Van 7 april tot 26 mei 1941 werd er aan die noodbrug gewerkt om de rijweg van 4,5 m naar 6 m te brengen (aannemer R. De Taeye uit Gent, prijs 63.671,71 fr.).

De noodbrug (in hout) werd in 1944 beschadigd bij de terugtrekking der Duitse troepen. Ze werd hersteld en onderhouden tot aan de bouw van de huidige brug in 1952.

De laatste brug werd op staatskosten gebouwd omdat de Rooigemlaan deel uitmaakte van de geplande ringlaan rond Gent en dus een staatsbaan werd. Het is een vaste balkbrug in gewapend beton met een breedte van maar liefst 26 meter.

Oorspronkelijk waren er twee rijwegen van 10 m gescheiden door een middenberm van 3 m, voorbehouden voor de trams. De middenberm verdween in 1962 bij de heraanleg van de Rooigemlaan en de vervanging der trams door bussen.

De totale kostprijs bedroeg 12.439.251 fr.

Bij de demping van de oude stadsgracht (of oostelijke Leiearm) verdween het tweede deel der brug in de grondaanvulling.

Daar het oversteken van de drukke Rooigemlaan ter hoogte van de Ekkergembrug voor de voetgangers zeer gevaarlijk is, werd door de inwoners van de omgeving aangedrongen op maatregelen ter beveiliging van het. Voetgangersverkeer aldaar. Aangezien het Ministerie van Openbare Werken het plaatsen van verkeerslichten afwees, stemde het College in principe in met het idee van een onderdoorgang onder de Ekkergembrug tussen de Herdenkingslaan en de Leiekaai.

Het ontwerp werd goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 20 maart 1978 en voorziet in het heien van een fundering van lichte palen van gewapend beton in de waterweg en in de taluds, waarop geprefabriceerde elementen uit voorgespannen beton met een breedte van ca. 2,40 m worden geplaatst. De toegang naar het horizontaal gedeelte onder de Ekkergembrug zal aan weerszijden mogelijk zijn via enerzijds een toegangshelling en anderzijds een trap langsheen het landhoofd van de brug.

Deze werken werden openbaar aanbesteed op 31 augustus 1978 en werden door het College toegewezen aan een firma uit Gent voor een bedrag van 2.973.610 fr. (incl. B.T.W.).

De werken werden aangevat op 2 april 1979. De oorspronkelijke uitvoeringstermijn van 80 werkdagen werd met 30 werkdagen verlengd ingevolge moeilijkheden ondervonden bij het heien van de palen onder en naast de Ekkergembrug.

De werken werden beëindigd op 26 october 1979. Het totaal bedrag beliep : 3.176.696fr. (inclusiefB.T.W.).

Het electriciteitsbedrijf zorgde voor het aanbrengen van de nodige verlichting zodat de voetgangers en fietsers zich voortaan in alle veiligheid van de ene naar de andere zijde van de drukke Ringlaan kunnen begeven.

LABYN

De bronzen gedenkplaat Eckerghem 1534 aan weerszijden van de brug met de voorstelling van het gehucht Ekkergem in 1534. Werd gemaakt door Jos De Decker gegoten door bronsgieterij Vindevogel en geplaatst in 1952

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

  Voor de teksten verwijs ik naar https://ghendtschetydinghen.be/ 

 

20171204 NO Onderdoorgang Ekkergembrug Archeologienota Light
PDF – 6,1 MB 18 downloads