Bijlokevest


Van Bijlokenhof tot Martelaarslaan. Sedert 1488 deel uitmakend van de stadsomheining. Onder het calvinistisch bewind werd van 1577-1581 een nieuwe stadsversterking gebouwd volgens de regels van de Italiaanse krijgskunst, namelijk wallen met bastions en grachten. In 1578 werd begonnen met de aanleg van de vestingwal tussen Bijloke en Einde Were, zogenaamd "Hembysebollewerk" en "Rijhovebollewerk". Gesloopt in 1862-64. De naam van de straat verwijst naar het nabijgelegen Bijlokehospitaal.
Een zeventigtal arbeidershuizen ondergebracht in een plein- en drie steegbeluiken tussen 1860 en 1865. Vrijstaande straatgevels met ertussen de gemeenschappelijke toegang tot de beluiken. Gecementeerde lijstgevels van twee bouwlagen met rechthoekige of afgeronde vensters onder schilddak (pannen).

Nummers 18-54. Zogenaamd "Cité Evrard".
Nummers 56-84. Zogenaamd "Cité Muyskens".
Nummers 86-116. Zogenaamde "Cité Muyskens".
Nummers 118-168. Zogenaamde "Cité Van de Bossche".

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3

 

Cite Evrard

In 1860 opgetrokken tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang, van de straat gescheiden door drie gemetselde bogen. Oorspronkelijk woningen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema), onder zadeldak (pannen). Rechthoekige muuropeningen op hardstenen dorpels in verankerde gecementeerde gevels met schijnvoegen, gewit op gepikte plint. In 1914 werd tussen nummers 42 en 44 de begane grond van één woning opgeofferd voor de installatie van toiletten (onzichtbaar van in beluik): dichtgemetselde toegang in de richting van de Coupure; tussen nummer 38 (oorspronkelijk als stal gebouwd) en 40 smalle overbouwde en door deur afgesloten doorgang naar beluik nummers 56-84.

 

Cite Muyskens eerste deel

Tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang; rechts (rug-aan-rug met woningen nummer 40-52) daterend van 1860, linkerzijde daterend van 1862. Beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema; in sommige gevallen werden echter twee huizen samengevoegd, waardoor een deurtravee opgeheven werd), onder zadeldak (pannen). Openingen onder strekse boog op hardstenen dorpels, in verankerde gecementeerde gevels met schijnvoegen. Aan de rechterzijde blind venster in deurtravee, linkerzijde doorlopend effen gevelvlak boven deur. In 1914 werd tussen nummers 64-66 en nummers 76-78 de gevel weggebroken voor de plaatsing van toiletten, zichtbaar van in beluik. Achteraan, naast nummer 68, smalle overbouwde doorgang naar beluik nummer 18-54, oorspronkelijk waarschijnlijk door deur afgesloten.

Cite Muyskens tweede deel

Tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang; rechts (rug-aan-rug met woningen nummer 40-52) daterend van 1860, linkerzijde daterend van 1862. Beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema; in sommige gevallen werden echter twee huizen samengevoegd, waardoor een deurtravee opgeheven werd), onder zadeldak (pannen). Openingen onder strekse boog op hardstenen dorpels, in verankerde gecementeerde gevels met schijnvoegen. Aan de rechterzijde blind venster in deurtravee, linkerzijde doorlopend effen gevelvlak boven deur. In 1914 werd tussen nummers 64-66 en nummers 76-78 de gevel weggebroken voor de plaatsing van toiletten, zichtbaar van in beluik. Achteraan, naast nummer 68, smalle overbouwde doorgang naar beluik nummer 18-54, oorspronkelijk waarschijnlijk door deur afgesloten.

 

Cite Vanden Bossche

Achter een lange en brede open toegang bevindt zich een stemmig en goed onderhouden pleinbeluik op driehoekig grondplan met negentien woningen daterend van 1862. Rechter huizenrij loopt echter in de basis van de driehoek uit in een tweezijdig bebouwd steegbeluik. Tussen dit en de linker gevelrij bevindt zich nog de toegang tot een omstreeks dezelfde periode opgetrokken, doch nadien grondig verbouwd werkhuis (thans toegang via Roderoestraat nummer 1).

Onderkelderde woningen van twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldaken (pannen). Openingen onder strekse boog en op hardstenen dorpel, in verankerde gewitte gevel op gepikte plint. In het midden van het beluik een gemeenschappelijke waterkraan (vroeger een pomp), en achteraan het steegbeluik, tegen de blinde muur, een houten neogotisch kapelletje van 1877.