Veldstraat even nummers van 2 tot 100

Hier worden alle huizen individueel belicht en gedocumenteerd. Daar waar de moeite waard wordt ook beschrijving toegevoegd.

                                                                                                                                                                         255 foto,s

Jan van Stopenbergestraat tot Nodenaysteeg

Veldstraat 2

Neogotisch hoekhuis volgens archiefstukken daterend van 1885, vier bouwlagen van respectievelijk drie, een en vier traveeën onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat).

Dit pand was oorspronkelijk een kledingzaak “English Taylor”van Ed. Jamez Na hem kwam een architectenbureau en vervolgens het “Office Général du Bâtiment”. Daar werd tevens het dagblad “La Liberté” uitgegeven, een katholiek informatieblad waarvan het eerste nummer in 1908 verscheen. Later verkocht men er rookwaren en heette het “Quo Vadis”. Nog later kwam er de fotozaak  Marinus en nu  is er dus terug een kledingzaak (Benneton). 

Veldstraat 6

Breedhuis van drie traveeën met vier bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit tweede helft 19de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping met neoclassicistische inslag boven een gewijzigde begane grond met winkelpui.

Veldstraat 8

Aanvankelijk zogenaamd "Huis Snoeck-Ducaju en zoon, gesticht in 1782" (zie opschrift op voorgevel). Breedhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen, uit tweede helft 19de eeuw. Voorgevel van Franse kalksteen

Veldstraat 10 – 36

In zijn geheel gecreëerd winkelhuis van 1885, naar ontwerp van Octaaf Van Rysselberghe. Monumentaal hoekhuis in neoclassicistische stijl met late second-empire invloed. Drie bouwlagen en entresol van vijf brede traveeën onder mansardedak. Markant middenstuk van drie traveeën geflankeerd door pilasters met lijstkapiteel; bovenverdieping geleed door Ionische halfzuilen. Per travee een rondboog met ingeschreven booglijsten op een deelzuiltje, met medaillon met beschilderde antiquiserende vrouwenhoofden en griffioenen in het boogveld. Lagere rechthoekige vensters op de bovenste verdieping met reliëfplaten met Bijbelse figuren naar ontwerp van sculpteur H. Leroy, geflankeerd door gegroefde pilasters.

Van de Nodenaysteeg tot Boeksteeg

Veldstraat 38

Twee huizen met vier bouwlagen en gelijkaardige bepleisterde voorgevels uit 19de eeuw. Rechts, hoekhuis met de Nodenaysteeg, respectievelijk twee en vier traveeën onder schilddak; links, breedhuisvan drie traveeën

Breedhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder schilddak (pannen), met bepleisterde en rijk versierde voorgevel uit 19de eeuw, voorheen enkelhuis

Veldstraat 44

Rijkelijk neoclassicistisch breedhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen, uit tweede helft 19de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping

Veldstraat 48

Breedhuis van vier traveeën met vier bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen, uit eerste kwart 20ste Gevelbekroning door middel van een uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met spiegels en kroonlijst op consoles boven decoratieve medaillons van de vermelde pilasters.

Van Okkernootsteeg tot Hoornstraat

Veldstraat 60 hoek hoornstraat Bloch

Hoekpand met de Hoornstraat,  inwendig verbonden met nummer 60; met vier bouwlagen van respectievelijk twee, een afgeronde hoek- en vijf traveeëen onder afgesnuit dak (pannen), uit vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde bovenverdieping, horizontaal geleed door kordon en afgelijnd met kroonlijst op klossen en consoles boven de hoektravee. Licht getoogde bovenvensters in stucomlijsting met sluitsteen en bekronende druiplijst op de beletage, ijzeren leuningen op de derde bouwlaag. 

In 1795 bouwde meester metselaar Pieter Colpaert in opdracht van weduwe de Loose dit monumentale herenhuis op de hoek van de Okkernootsteeg. In het begin van de 20e eeuw behoorde het toe aan de familie Lippens en werd het bewoond door Hippolyte de kerchove d’Exaerde Deze foto’s zijn gemaakt kort voor de afbraak van het gebouw.

Van Hoornstraat tot Koophandelsplein

Veldstraat 68.   Papillon

Mooi herenhuis van 1713 (gedateerd op fries) doch met behouden oudere kern en haakse vleugel. Breedhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (leien), hoger opgetrokken middentravee uitgewerkt als halsgevel onder bekronend fronton.

Veldstraat 72

Breedhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot 17de eeuw. Heden met behouden verankerde bepleisterde bovenverdieping met gekoppelde rechthoekige vensters.

Moderne winkelpui op de begane grond.

Veldstraat 84

Aanvankelijk diephuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder afgesnuit dak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot 17de eeuw, aangepast in 19de eeuw met bepleisterde lijstgevel, in loop van 20ste eeuw voorzien van een moderne winkelpui en blinde bovenverdieping. Behouden bovenste verdieping met gekoppelde rechthoekige vensters in sobere stucomlijsting. Gevelbekroning met kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles.

Achtertuitgevel met muurvlechtingen.

Veldstraat 86

Heden grootwarenhuis met vernieuwde voorgevel van acht traveeën met drie bouwlagen opgetrokken uit Franse kalksteen (?) in eerste helft 20ste eeuw geplaatst voor een hoger oplopend bakstenen gebouw van vijf bouwlagen daterend van 1920.

Voorgevel met sterk contrasterende horizontaal afgelijnde begane grond met grote uitstalramen onder brede luifel en verticaliserende bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters en geflankeerd door twee hoektorentjes. Per trav., uitspringende drielichten gescheiden door kwartzuilen, rankwerk op de borstwering en fries.

Begroeide bakstenen achtergevel, oorspronkelijk langs de Leie gelegen, heden overwelfd voor parking.

van Boeksteeg tot Okkernootsteeg

Veldstraat 66

Breedhuis van twee traveeën met drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met dakkapellen, uit 19de eeuw. Behouden bepleisterde bovenverdieping boven een recent gewijzigde winkelpui. Behouden hert, symbool van apotheek. Hert is nu niet meer aanwezig

Veldstraat 76=78

Classicistisch herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder schilddak (leien), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenbouw, verticaal geritmeerd door kolossale composietpilasters onder een gekornist hoofdgestel en centraal driehoekig fronton met oculus en guirlandes. Rechthoekige vensters in stucomlijsting met bekronende druiplijst en balustrades op de bel-etage. Drie winkelpuien over hele gevelbreedte.

Veldstraat 82  Hotel Clemmen

Zogenaamd "Hotel Clemmen", heden "Museum A. Vander Haeghen". Prachtig 18de-eeuws hotel, op de plaats van het romaans steen "met de twee torens", vermoedelijk in 1746 opgericht naar ontwerp van architect David 't Kindt, in 1771 door zijn weduwe verkocht aan J. Clemmen, "eerste katoenbaron van Gent", die de voorgevel laat voltooien in een classicerende Lodewijk XV-stijl en een achtervleugel laat oprichten langs de Leie, ingericht als katoendrukkerij. In 1815 is Wellington er te gast om Lodewijk XVIII in het ertegenover gelegen "Hotel d'Hane-Steenhuyse" gade te slaan. Sinds 1836 eigendom van de familie Vander Haeghen, door legaat geschonken aan de stad en ingericht als museum in 1945. Heden restauraties aan de gang en gedeeltelijk heropend voor het publiek

Veldstraat 90  Fritz

Jeanne Augustine Krieger werd geboren te Gent op 12 december 1883. Zij was de dochter van Charles Krieger en van Josephine Hortense Consael en kleindochter van Victor Consael, die een frituur uitbaatte. Op 23 december 1905 huwt ze met Antoon Buzzéo en vestigt zich met hem in de Metdepenningenstraat nr.
Na een korte tussenstop in de Gezusters Lovelingstraat nr. 3 vestigt het echtpaar Buzzéo-Krieger zich op 4 januari 1930 officieel in de Veldstraat nr. 72 waar zij de "Fritz" uitbaten, de door haar grootouders gestichte zaak, die uitgroeide tot een algemeen gekende banketbakkerij en tearoom, vooral bekend om haar wafels.

Veldstraat 42

Veldstraat 46

Naast Boeksteeg. Breedhuis met lijstgevel, drie bouwlagen en entresol van drie traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen), uit 19de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van Franse kalksteen voor vensteromlijstingen en hoofdgestel. Horizontaal gelede bovenverdieping met doorlopend ijzeren balkon op zware consoles op de tweede bouwlaag

Veldstraat 56

Het ontwerp van dit gebouw dateert terug van het jaar 1910. Het werd ontworpen door architect Leon De Keyser als een neo-klassiek gebouw , waarin Theâtre Pathé werd opgericht. De opening van dit theater situeert zich rond 1911-1913. De filmzaal was voor die tijd een modern concept voorzien van alle luxe: Radiatoren die zorgen voor verwarming, een prachtig vloertapijt en stylistisch afgewerkte deuren. Men richtte zich duidelijk op het grote publiek, dat zich voorheen steeds moest behelpen met de kleinere buurtcinema’s.

Rond 1920 werd de naam van Theâtre Pathé gewijzigd naar Cinéma Majestic. Vooruitstrevend als altijd, zorgde Cinéma Majestic voor een ware primeur in Gent in het jaar 1929 door te beginnen met de installatie van de allereerste geluidsinstallatie in een cinema. Het allereerste gebruik van deze installatie was op 7 februari 1930, bij de vertoning van de klankfilm “Ombres Blanches”

De art-deco gevel zoals we ze nu kennen is ontworpen in 1937 door de Antwerpse architect Van den Broeck. Een vooruitspringend middengedeelte, volledig opengewerkt in glas, bekroont de ruime inkom zodat de bedrijvigheden in de foyer onthuld worden. Deze glazen kooi zoals we ze nu nog steeds kennen is geaccentueerd door een imposant verlichte en gestroomlijnde betonnen luifel, nog steeds een indrukwekkende verschijning in het huidige straatbeeld. De Majestic stond voor entertainment op hoog niveau, waar mensen in hun beste zondagse kledij een bezoek aan brachten.

Met de komst van de televisie en de populariteit hiervan, daalde het aantal cinemabezoekers drastisch. Daarom zag men zich in 1976 genoodzaakt om de grote zaal van Cinema Majestic om te vormen tot een duplex cinema met 2 zalen, de Majestic Club en de Majestic 2000. Dit was een oplossing die tijdelijk soelaas bracht, maar toch bleef het cinemabezoek dalen. In 1982 moet de Majestic voor de eerste maal zijn deuren sluiten. Een nieuwe poging tot heropening wordt ondernomen, maar in 1985 ging deze oude glorie finaal bankroet.

Bioscoop Theatre Pathe had een mooie maar relatief bescheiden ingang in het rechterdeel van de gevel. Aan de straat werd de rest ingenomen door tearoom Leonidas.

Dit gebouw was eerst Cine Majestic, daarna de Hema  en nu de Zara

Leonidas.

Op 18 juli wordt in Anatolia Leonidas Georges Kestekides, de oprichter van Leonidas, geboren. Op zijn 18de emigreert de ambitieuze Griek naar de Verenigde Staten, waar hij het confiserievak leert. Hij zal er de het wereldberoemde merk creëren dat zijn voornaam draagt. Met de Grieks-Amerikaanse delegatie neemt Leonidas deel aan de Wereldtentoonstelling in Brussel, waar hij zijn confiserie presenteert. De expo verwelkomt zo’n 13 miljoen bezoekers. Leonidas haalt er de Bronzen Medaille. Zijn Belgische verhaal is gestart: hij wordt verliefd op Joanna Teerlinck, met wie hij in 1912 trouwt. In 1913 openen ze een tearoom in Gent. Ze krijgen geen kinderen samen, maar Leonidas zal voor altijd in België blijven, tot groot geluk van de Belgische chocoladeliefhebbers!

In 1913 pakt Leonidas met zijn nieuwste creaties uit op de Wereldtentoonstelling in Gent. Deze keer sleept hij een Gouden Medaille en een bijzonder getuigschrift in de wacht. Dit is het begin van een passioneel avontuur dat intussen al 100 jaar lang de smaakpapillen streelt.

Veldstraat 64

Hoekhuis met de Hoornstraat, met drie en een halve bouwlaag van respectievelijk twee, een afgeronde hoek en vier traveeën onder afgesnuit dak (pannen), uit vierde kwart 19de eeuw. Een uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met spiegels en kleine venstertjes en kroonlijst met tandlijst op klosjes lijnt gevels af.

Werd samen met patisserie Bloch en sigarenhandel Caron de “Gouden Driehoek” van de Veldstraat genoemd.