Katrienspekken

Elsa ‘Katrien’ Guyssens, een Gents volksfiguur die decennialang de bekende ‘Katrienspekken’ verkocht, krijgt een straat naar zich vernoemd. Het recept van het legendarische snoepje nam ze mee in haar graf, maar de Gentenaars zijn Katrien duidelijk nog niet vergeten. “Ik denk dat ze het meer dan verdient.”

Een straat in het nieuwe woonproject Watt, aan de Nieuwewandeling in Gent, wordt genoemd naar ­Elsa Guyssens. Dat is maandag beslist op de gemeenteraad in Gent. De verbinding tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg zal de naam ‘Elsa Guyssenspad’ krijgen . Elsa Guyssens, of ‘Katrien’ zoals ze bekend was in de volksmond, zal bij de jonge Gentenaars geen belletje meer doen rinkelen. Maar ze was een lokale legende in de stad. Ze was de laatste die de bekende ‘Katrienspekken’ bakte en verkocht in een winkeltje op de hoek van Onderbergen met het Sint-Michielsplein.
Katrienspekken waren een soort snoepjes die gezien werden als een middel tegen de hoest. In het piepkleine winkeltje van Katrien stond de leuze Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel tot het oud gekend Huis Katrien. De naam is een verwijzing naar de bedenkster van de snoepen, ene Katrien Vandermaelen die ze al in 1870 zou gebakken hebben.
Wat er juist in de Katrienspekken zat, is tot op vandaag vorm voor discussie in Gent. Elsa Guyssens nam het recept mee in haar graf toen ze overleed in 1985. Ze wou de snoepen niet laten commercialiseren. “Er wordt geïnsinueerd dat het recept vlierextract zou bevat hebben”, klinkt het bij de Stad. “De bloesems van de vlierboom zijn een kenmerkend hulpmiddel bij hoest en in die tijd maakte praktisch ieder gezin zijn eigen vliersiroop. Anderen insinueren dan weer dat de samenstelling kandijsuiker, vlier, zoethout en een klein beetje honing bevat.”