De passanten van Michaël Borremans

Op vrijdag 23 juni werd een nieuw beeldhouwwerk van Michaël Borremans, ‘De Passanten’, onthuld op het Miriam Makebaplein aan De Krook in Gent.

In aanwezigheid van Minister Sven Gatz, voorzitter Annelies Storms en S.M.A.K. artistiek directeur Philippe Van Cauteren werd het nieuwe beeldhouwwerk van Michaël Borremans ingehuldigd. De kunstenaar is hiermee toe aan zijn tweede kunstwerk in de publieke ruimte, opnieuw in Gent. Nadat hij het schilderij ‘De Maagd’ aanbracht op de klokkenstoel naast de stadshal, creëerde hij nu een beeld van 3 meter hoog met 4 figuren die met hun hoofden tegen elkaar leunen. Ze staan symbool voor de verbinding van kennis en cultuur die mensen in De Krook ervaren. Michaël Borremans heeft het beeld zelf met de borstel beschilderd.

In opdracht van cvba Waalse Krook en op voorstel van de Kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester en Coussée & Goris architecten / RCR arquitectes werd Michaël Borremans aangesteld voor de kunstintegratie aan De Krook. Het kunstwerk treedt in rechtstreekse dialoog met de indrukwekkende architectuur en de inhoudelijke werking van De Krook. De Krook staat symbool voor de verbinding van kennis, innovatie en cultuur door de bibliotheek, UGent en imec in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid. In tijden waar informatie overal digitaal verkrijgbaar is, zet De Krook in op oriëntatie, inspiratie en innovatie. Hier worden niet alleen boeken gedeeld, maar ook kennis en ervaringen. Meer dan 6 500 bezoekers per dag komen er om van elkaar bij te leren, om boekentips uit te wisselen, om nieuwe media te ontdekken. Alles in De Krook is rond die verbinding van ervaringen opgebouwd, in een heel open structuur.