Oliestraat

In het Oliestraatje halverwege Steendam ligt de oorsprong van het Gents “neuzeke” of cuberdon. Hier was drogisterij Vyncke gevestigd die bij het aanmaken van medicatie per toeval een bijzondere ontdekking deed. Bij het afval lagen resten van een siroop waarbij de buitenzijde verhard bleek en de binnenzijde vloeibaar. Het “neuzeke” was geboren.

Vroeger was dit een drassig gebied met vele waterloopjes en brugjes waaronder het oliebrugje.
Na verschillende uitbraken van het cholera-epidemie in de 19e eeuw werd het hele gebied van het Nieuwpoort gesaneerd met demping van de vele kanaaltjes tot gevolg.
Het woord ‘olie‘ in die benaming is intrigerend. In de scriptie lazen we dat er in het “Dullenhuis” veel bier gedronken werd. “Bier was eerder hetgeen men elke dag dronk. Niet alleen dronk men in de middeleeuwen voornamelijk alcoholische dranken omdat het water sterk vervuild was (…).” Misschien waren de bewoners door het overmatig bier drinken elke dag “in de olie“?

Een speciale vermelding verdient de in 1843 ingediende aanvraag van een zekere J.B. De Koninck uit de Oliestraat nr. 6. Hij schreef aan de commissie een brief, waarin hij vroeg om een substantiële subsidie. Hij beloofde in ruil daarvoor een ballon te laten opstijgen voorzien van een parachute. Hij maakte zich ook sterk dat hij zijn ballon kon besturen door wat hij een "Maxiem" noemde, een mechanisme dat hij zelf had uitgevonden. Deze "Maxiem" zou hem ook toelaten met zijn ballon tegen de wind in te vliegen en neer te komen op een vooraf bepaalde plaats.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent