Maaseikstraat

Straat die leidt van het Maaseikplein naar het Bisdomplein. Het bevat een aantal monumentale gebouwen zoals het bisschoppelijk paleis en de Nationale Bank. Vroeger was hier het kulderhuis gelegen.

Maaseikplein

1400 vierkante meter asfalt maakte in 2019 plaats voor een bloemrijke graszone en een fruitgaard. In deze verkoelende oase groeien perelaars, appelaars, een vijgenboom, een kerselaar, een amandelboom en een moerbeiboom.  Ook soorten als lievevrouwbedstro, bosaardbeitjes en madonnalelies bloeien er kleurig en geurig. Veel van de plantensoorten die er een plekje kregen, vind je ook terug op het beroemde schilderij van Jan en Hubert Van Eyck.
Een boomgaard midden in de stad. Dat is het Maaseikplein. Onder de appel- en perenbomen kan je gezellig picknicken. Ondertussen spelen de kinderen op houtsculpturen of leven ze zich uit op een reuzengroot ganzenspel. Gentse spreuken op de picknicktafels zorgen voor een ondeugende toets. In afwachting van de definitieve aanleg veranderde het plein van parkeerplaats in een verblijfs- en speelplek in het centrum van Gent.
Het Maaseikplein lag er vroeger wat vergeten bij. Het was een geasfalteerde parkeerplaats naast historische monumenten als de Sint-Baafskathedraal, het Geraard de Duivelsteen en de voormalige Nationale Bank. Sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan is het Maaseikplein autovrij. In afwachting van een definitieve aanleg koos het stadsbestuur voor een tijdelijke, kindvriendelijke invulling. Een gezellige plek met picknickbanken in het groen, dat is voor Gentse jongeren de ideale outdoorruimte.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent