Fonteineplein

Als je door de Kastanjestraat naar het Fonteineplein wandelt, passeer je aan de linkerkant twee mooi

bewaarde winkelpuien, de laatste souvenirs aan de vele kleine middenstanders die vroeger in de straat actief waren. Het Fonteineplein zelf was lang het officieuze einde van de stad, tot de aanleg van de Rooigemlaan in 1904. De architectuurliefhebbers zullen het wel merken: aan de andere kant van het plein begint de twintigste eeuw, zoals je ziet aan de huizen van de Slinke Molenstraat.Het Fonteineplein transformeerde naar een bruisende ontmoetingsplaats voor de buurt. De bewoners aten frietjes bij Anna (nu café Congé), organiseerden buurtfeesten en speelden er basketbal op niveau tot de jaren zestig. In de jaren zeventig richtten enkele maatschappelijk werkers op eigen houtje boven een oud café op de hoek van de Boerderijstraat het eerste ‘Buurthuis’ van  de wijk op. Samen met de bewoners vernieuwden ze het plein met bomen en een basketbalveld. Recent werd het plein nog een keer aangepakt met een buurtproject, nu met extra groen en kleine fonteintje.
Geen gekker buurtfeest van dat van het Fonteineplein op de Brugse Poort. Congé Dansant ontstond vorige jaar en straalt wat de sfeer van Bata op de Gentse Feesten uit.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3