Boerderijstraat

Voorheen Peterseliestraat. Straat daterend van 1890 en leidend van Fonteineplein naar Biezenstuk. Doorsneebebouwing en twee beluiken.

Een eerste beluik lag bij de nrs 83-87. Het is een eenzijdig bebouwd steegbeluik, schuin ingeplant in de straat en achter de huizen Meibloemstraat nummers 83-87 en aldaar ook toegankelijk via een deurtje tussen twee huizen. Bakstenen gevelwand van één bouwlaag met repeterend schema onder mansardedaken met klimmende dakkapellen, daterend uit eind 19de eeuw. Afgelijnd met baksteenlijstje en overhoekse muizentand. Getoogde muuropeningen met grotendeels behouden houtwerk. Aan de overkant van de huizenrij en het geplaveide voetpad staan door de bewoners zelf in elkaar geknutselde berghokjes. Collectieve sanitaire voorzieningen.

Het tweede ligt bij de nrs 64-108. Het is een steegbeluik, met uitzicht van een gewone, doodlopende straat, slechts daterend van 1913. Homogene bepleisterde gevelwanden van drie bouwlagen horizontaal belijnd door imitatiebanden en doorlopende kordons. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Afgeschuinde hoekpanden. In de volksmond wordt het ‘Scheef rotske’ genoemd

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3