Ferdinand Lousbergkaai

Voorheen Visserij, zoals thans nog de overkant (zuiden) genoemd wordt, naar het gelijknamige water of Rommelwater, een coupure gegraven in 1752 parallel met de Schelde. Gaande van de Slachthuisbrug, juist voorbij de samenvloeiing van Leie en Schelde naar de toenmalige Keizerpoort . Tot het derde kwart van de negentiende eeuw gedeeltelijk versterkt met de vestingsmuren van de zestiende-eeuwse stadsversterking en gedeeltelijk ingenomen door het Spanjaardkasteel. Zogenaamd Lousbergslaan sinds 1864, na de stichting van het Lousbergsgesticht in 1861 op het toen aangelegde gedeelte van de kaai, het tracé volgend van de oude stadsmuur, ontmanteld in 1860. Tussen de doorsnee negentiende-eeuwse woningen zijn de empirewoning nummer 32 en het "Lousbergsgesticht"  een bijzondere belangstelling waard. Recentere flatgebouwen op de hoeken met de Kasteellaan en nummer 43-54, 60-89 werken schaalverstorend.

 

 

Lousbergsinstituut.

Opgericht met een legaat van katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs voor bejaarde en invalide katoen- en vlasbewerkers in 1861. Merkwaardig complex naar ontwerp van Adolph Pauli; de bouw begonnen in 1862 was voltooid in 1866, uitgebreid in 1911-12 onder leiding van Oscar Van de Voorde bij de inrichting van het zogenaamde "Oudemannenhuis" naar hier overgebracht van de Bijloke; verdere uitbreidingen in de loop van de twintigste eeuw ten noorden van het oorspronkelijk gebouw.

Het originele grondplan ontvouwt een dwarsvleugel met hoofdingang leidend naar een voorportaal waarachter een vierkante kapel en daarachter een trap, halfcirkelvormig uitgebouwd aan de tuinzijde; door middel van twee brede vleugels verbonden met de rechthoekige uitspringende hoekpanden, langs weerszijden naderhand uitgebreid.

Meer informatie bij Lousberginstituut   "Bijzonder Gebouwen"