Hospitaalstraat

Rechte straat tussen de Coupure en de Prof. Jozef Kluyskensstraat, aangelegd circa 1867 tegenover de ingang van het nieuwe Burgerlijk Hospitaal van de Bijloke naar ontwerp van A. Pauli (1864-1880).
De linker straatwand, tot de Apotheekstraat, is bebouwd met typische neoclassicistische burgerhuizen uit derde kwart 19de eeuw. Witbepleisterde gevelwand bestaande uit enkelhuizen met drie bouwlagen en samen vijftien traveeën onder zadeldak.
Het enorme pand tussen de Apotheekstraat en de Prof. Jozef Kluyskensstraat is sinds 1900 ingenomen door het eclectische complex van het zogenaamde "Rommelaere Instituut", één van de drie in zijn geheel ontworpen nieuwe instituten van de Gentse Rijksuniversiteit, naar ontwerp van architect Louis Cloquet, gelegen tussen de Apotheekstraat, Hospitaalstraat, Prof. Jozef Kluyskensstraat en de Albert Baertsoenkaai.
De overzijde van de straat is volledig ingenomen door de zijgevel en tuin van het voormalige Blindengesticht, het Van Caneghemgesticht (van 1846).

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent