Malem

'Malem' werd kort na WO II gebouwd om jonge gezinnen met kinderen in een gezonde omgeving te laten wonen. Het concept van sociale woningen met een tuintje stond toendertijd in fel contrast met de sociale hoogbouw die tengevolge van het woningtekort fel in opmars was en die onverminderd doorging, zelfs na de lessen die men uit (de) het Schelde(m)oord' had moeten trekken.
Gezien de ligging vlakbij de Watersportbaan zou je verwachten dat Malem deel zou uitmaken van de wijk Ekkergem. Na de fusie met de deelgemeenten in 1977 werd echter beslist om het gebied bij de Brugse Poort-wijk (Rooigem-Malem) te voegen.
Malem is natuurlijk geen 'echt' eiland zoals dat in Micronesië (heeft men van daar de naam gehaald?), maar het roept met het beeld van de 500 witgeschilderde gevels van de huizen en het witte kerkje onbewust hetzelfde gevoel van rust en geborgenheid op. Als je de buurt op een stadskaart bekijkt kan je trouwens zien dat ze bijna helemaal door de Leie wordt omsloten.

Leest men hier en daar een straatnaam dan beseft men al vlug dat de hele buurt een hulde is aan de heldendaden van moedige mannen en vrouwen.

Dapperheid-, Helden-, Herdenking-, Normandië-, Sluikpers-,Breendonk-, Politieke Gevangenen-, Ramskappelle-, Luik-, Ontmijner-, Houthulst-, Zesseptember-, Houtemstraat, je zou meteen naar de bieb willen (en waarom zou je niet!) om het 'waarom' van deze straatnamen te ontdekken. De oorspronkelijke naam van deze buurt was trouwens 'Heldenhulde-Malem'.
De vier Gentse huisvestingsmaatschappijen die in die tijd besloten om tegen de stroom in te roeien hebben niet alleen een eiland middenin de stad gebouwd, ze hebben er tevens samen met de toenmalige beleidsmensen een herinneringsoord van gemaakt. Een eerbetoon aan het 'Nie Pleuje' dat als rode draad door de Gentse geschiedenis loopt.