Drabstraat

Leidt van de Koornlei aan de oude Leiehaven naar de Poel wear zich een van de vier oudste stadspoorten bevond, namelijk de Torrepoort op de Houtlei die deel uitmaakte van de vestingen omheen de Sint-Michielsparochie. Zeer gunstig gelegen straat omwille van de directe nabijheid van de stadspoort en de gemakkelijke verbinding met Leie en Schelde via de Houtlei die achter de ene straatzijde liep tot zij in 1898 gedempt werd. Drab betekent hier mogelijks "slijk". Die straat liep immers over de Poel en zal in beginfase heel moerassig zijn geweest. Werd tijdens de Franse overheersing vertaald door "Rue des draps". De straatnaam werd reeds vermeld in 1308.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Hotel Saceghem, Drabstraat in Gent, heden deel van de muziekschool (heb goed contact met de gids van dienst gelegd en er volgen nog veel meer foto's van dit prachtige, niet te bezoeken pand)