Wintercircus

Het zogenaamde “Nieuw Circus” werd in 1894 ontworpen tussen Sint-Pietersnieuwstraat, Lammerstraat, Platteberg en Korianderstraat door architect  E. de Weerdt . De voorgevel en hoofdingang ligt  in de Sint-Pietersnieuwstraat.

Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan. Door architect J.P. Ledoux werd in 1923 een theater ontworpen dat kon omgevormd worden tot circus, plaats biedend aan 3.400 mensen en uitgerust met allerhande technische snufjes wat betreft akoestiek, belichting, verluchting. De grootse aanpak van de realisatie was er de oorzaak van dat het circus na een aantal jaren niet meer leefbaar was en van bestemming moest veranderen.

In 1939 werd het gebruikt als garage door Ghislain Mahy. Daarbij gingen de rijkelijk met stucwerk versierde galerijen met balkons, de bogen en zuilen, maar vooral de indrukwekkende koepel verloren. Heden rest de betonnen ruwbouw met de buitenste gedeelten van de drie galerijen en de ijzeren constructie van het koepelgewelf.

In september 2009 was een fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren in Wintercircus

Vanaf 2019 zal het gerenoveerde Wintercircus rond een centraal en overdekt binnenplein kantoorruimte aanbieden aan organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media. Onder de middenpiste is een rockzaal voor een 500-tal personen gepland. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien.

 

Het circus zal in de nabije toekomst een nieuwe bestemming krijgen. Nu de nieuwe bibliotheek aan de Krook klaar is zal men het wintercircus ombouwen tot multi functioneel complex. De renovatie van het Wintercircus werd toegewezen aan Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill.

De hiernavolgende foto’s zijn getuigen van het verval van een gebouw dat ooit onderdak bood aan een keur van artiesten en oldtimers. Het doet me een beetje denken aan het sprookje van die kerstboom die pronkt tijdens de Kerst met zijn glitterballen en lampjes en na de feestdagen steeds verder verdroogt in een vergeten hoekje van de zolder, om uiteindelijk verbrand te worden. Beetje zielig verhaal maar daar moest ik aan denken toen ik de vele volgende foto’s vond.