Lostraat

Oude buurtweg, in 1877 Lostraat genoemd en in 1892 en 1902 voorzien van een nieuwe rooilijn. Heden recht verbindingsstraatje tussen de Blankenbergestraat en de Smidsestraat, doorkruist door de Koningin Elisabethlaan. Overwegend oudere bebouwing (XIX B) van arbeidershuizen met twee bouwl. en twee trav. (repeterend schema) onder doorlopende zadeldaken.

De r.straatwand bevat bovendien twee eenzijdig bebouwde steegbeluikjes met een huizenblok van rug aan rug huisjes en twee huisjes aan de straatzijde (nr. 44-70) onder een schilddak (Vlaamse pannen, n straat), eveneens uit XIX B. Gelijkaardige huisjes (spiegelbeeldschema) elk voorzien van een voortuintje en berghok aan de overzijde.

Aansluitend bij de hoekpanden met de Koningin Elisabethlaan, enkele ruimere burgerhuizen uit begin XX met lichte Art Nouveau inslag (nr. 20, 22, 24). Het hoekpand zelf (nr. 23-27), voorheen Koningin Elisabethlaan, in neo-Lodewijk XVI-stijl, is gesigneerd M. Van Langeraert, en dateert van 1916.

Het r.straatgedeelte tussen de Koningin Elisabethlaan en Blankenbergestraat wordt gekenmerkt door een bepleisterd ensemble van vier woningen (nr. 1-7) n.o.v. architect Ch. Van Rysselberghe van 1907. Rijhuizen van twee bouwl., een geblokte onderbouw en geritmeerde bovenverd. met gebogen erkers.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent