Kasteellaan

Stratenbeluik z.g. "De Rietgracht" gebouwd o.l.v. Ch. Leclerc-Restiaux in 1862-67.

Triomfboog als monumentale ingangspoort in de Kasteellaan. Arduinen rondboog geflankeerd door pilasters en bekroond met klassiek hoofdgestel. Beluik bestaande uit drie parallelle stegen, verbonden door een eveneens in de Kasteellaan uitgevende dwarssteeg in het N. met eenvoudige toegang. Eveneens eenvoudige toegang in de Ossenstraat (nr. 109-221). Huizen van het betere type: voorzien van een voortuintje met toilet, met uitzondering van de Ossensteeg zonder privétoilet. Huizen van twee of drie bouwlagen.

Tussen de Ossenstraat en de Kasteellaan vinden we het verborgen Rommelwaterpark.  Het park is aangelegd in 1997 met inspraak van de buurtbewoners, wiens achtertuinen uitkomen op het park. Op de site van het hedendaagse park vinden we tussen 1862 en 1985 het Rietgrachtbeluik. Dit beluik is een product van de Industriële Revolutie in Gent. Drie parallelle stegen vormen het beluik, onderling verbonden met een dwarssteeg die uitkomt op een toegangspoort aan de Kasteellaan. Een andere kleine ingang bevindt zich in de Ossenstraat. Vandaag herinnert enkel de monumentale ingangspoort aan de kasteellaan nog aan deze armoedige enclave.

De naam Rietgracht komt dan weer van een verdwenen waterloop die tot het einde van de negentiende eeuw de scheiding vormt tussen Gent en St-Amandsberg.  De naam ‘Rommelwater’ komt er na de aanleg van het park en verwijst wellicht naar de lawaaierige watermolens die zich aan de Visserij, oorspronkelijk Rommelwater genaamd, bevonden.

Twee eenvoudige rijhuizen (toenmalige nummer 353, 397) met bepleisterde lijstgevel met rechthoekige omlijste vensters aan weerszijden van een beluik (toenmalige nummer 355-395). Thans afgesloten somber steegbeluik (1866) met brede open toegang, naar achter toe licht verbredend. Onderkelderde woningen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema) met verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Getoogde openingen met hardstenen dorpels in eerste bouwlaag, tegeldorpels op de bovenverdieping. Pomp in het midden van het beluik, gemeenschappelijk sanitair achteraan.

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3