Pieter Colpaertsteeg

Doodlopend zijstraatje van de Coupure Links; genoemd naar de bouwmeester en bouwheer die in 1840 naast zijn woonhuis op de Coupure een steegje liet bebouwen met eenvoudige arbeiderswoningen later uitgebreid door bebouwing van de zuidzijde..

Een paar weken  geleden haalde de Pieter Colpaertsteeg de krant. ‘Wordt dit de groenste straat van Gent?’ Wij gingen er langs en ontmoetten Filip Bogaert, enthousiaste initiatiefnemer en vooral betrokken buur.
Filip: ‘Het begon allemaal in 2017 met de uitbreidingsplannen van grote buur UGent. Verschillende buren vreesden dat het steegje letterlijk in de schaduw zou komen te staan. We maakten ons allemaal zorgen. Al gauw vonden we elkaar in dezelfde ideeën om ‘ons’ steegje groener te maken.’
Filip: ‘Op het jaarlijkse steegfeest deelden we onze ideeën met de buren. Het keerpunt was een infoavond over vergroening. Kort daarna stroopten enkele buren de mouwen op om de eerste geveltuintjes aan te planten. Er kwam ook een eerste groenslinger: klimplanten groeien langs een kabel over de straat naar het tegenoverliggende huis!’
Na de uitbreiding van UGent, kwamen de bouwplannen van de gevangenis en de gloednieuwe WATT site. Even kwam het Pieter Colpaertsteegje letterlijk in het nauw: het werd tijdelijk een toegangsweg voor werfverkeer. Wanneer het in 2020 officieel een woonerf werd, haalden de buurtbewoners opgelucht adem. Er volgde een tweede gezamenlijke aanleg van geveltuintjes en er kwam een tweede groenslinger. En toen begon het pas echt te kriebelen bij Filip en kompanen om de steeg een totale make-over te geven. Ze broedden op een Samen aan Zet project en vroegen aan iedereen wat er beter kon in de steeg. Eén wens stak er bovenuit: Meer groen!
Die vergroeningsplannen bestaan uit stadstuintjes, losse elementen zoals grote bloembakken en groenslingers. De steeg heeft nu alvast een sterke diversiteit aan groen: bloemen, grassen en eetbare planten spreiden er hun wortels uit. In de bodem komt dankzij de bloemen ook al een zadenvoorraad terecht, waardoor ook na bijvoorbeeld werken in de straat opnieuw snel bloemen kunnen opschieten. Dankzij de bloemen is er ook plaats voor nieuwe bewoners in de steeg. Zo worden er bijenhotels geplaatst, die hopelijk snel volgeboekt zullen zijn met wilde bijtjes en andere insecten.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3