Rode Kruis gent

120 jaar Rode Kruis-Gent

In 1897 bracht een cursus ‘eerste hulp’ veertien gegoede burgers samen in Hotel Gambrinus in de Vlaanderenstraat. Dit "Comité Gent" verzorgde al snel de hulpverlening bij wielerwedstrijden, bij manoeuvers van de burgerwacht en bij militaire evenementen. Op 17 september 1898 werd deze vereniging officieel erkend als "Roode Kruis van België, afdeling Gent".

Sinds zijn oprichting komt Rode Kruis-Gent regelmatig in het nieuws. Met zijn nederlandstalige cursussen ‘eerste hulp’ in 1908 bijvoorbeeld. Of met internationale noodhulp aan Servië in 1912. Of met de coördinatie van 97(!) hospitalen en hulphospitalen tijdens de eerste wereldoorlog. Of met zijn vluchtelingenwerking tijdens de tweede wereldoorlog. Of met zijn herhaaldelijke overwinningen op het nationale eerstehulptornooi...

 

Op 15 januari 1900 verscheen in de krant:

"De leden van het ondercomiteit van het Rode Kruis te Gent zijn door de krijgsoverheid uitgenodigd tot de praktische oefeningen die onder het bestuur van de heer Baey, regimentsdokter eerste klasse, zullen gedaan worden op de koer van de citadelkazerne, de donderdagen 18 en 25 januari en 1 en 8 februari, telkens om 3 uur 's namiddags."