Antwerpsesteenweg

Oude steenweg van Gent naar Antwerpen (zie ook Antwerpsesteenweg). Ter hoogte van de Kapelle- of Sint-Amandsberg volgde de steenweg vroeger het tracé van de smalle en gebogen Achterstraat rondom de voet van voornoemde heuvel. Voor de Sint-Amandsberg, met zijn gelijknamige kapel en het Campo Santo op de noordelijke flank, en aan het vertrekpunt van de Visitatiestraat, werd in 1883 het monumentale neogotische gemeentehuis ongetrokken. In een bloemenperk ervoren bevindt zich het heldenmonument voor de oorlogsslachtoffers 1914-1918 met bronzen engelenbeeld op hoge arduinen sokkel met sculpturen, door Aloïs De Beule.

Tot aan de bocht van de steenweg aan de Grondwetlaan, plaats die bekend staat als de "Potuit" naar een oude gelijknamige afspanning, komt een aaneengesloten doch vrij heterogene bebouwing voor: van arbeidershuizen van één bouwlaag tot ruime herenhuizen met rijk versierde gevels, vanaf begin 19de eeuw tot begin 20ste eeuw. Doorsneebebouwing met rijhuizen van twee en drie bouwlagen uit tweede helft 19de eeuw, soms in eenheidsbebouwing. Ingevolge de rechttrekking van een bocht in het begin van de steenweg verdween een lange huizenrij voornamelijk uit tweede helft 19de eeuw. De huizengroepen naar ontwerp van architect J. Rooms, uit begin 20ste eeuw, met gevarieerd materiaalgebruik en vormgeving - een mengeling van eclectische en art-nouveau-elementen - vormen aparte en opvallende ensembles.

Nabij de grens met Oostakker werd de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw opgericht voor de in 1928 nieuw gestichte parochie van de Oude Bareel (strekt zich gedeeltelijk uit op Oostakkers grondgebied). Het achterliggend schoolgebouw nummer 988 dateert van 1911 naar ontwerp van architect J. Rooms

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent