Station Dampoort

Rond 1900 stonden er twee stations aan de Dampoort. Ze waren in vergelijking met de huidige situatie aan de andere kant van de brug gelegen. In de richting van St Amansberg stond links het station voor de lijn Gent Eeklo. Rechts stond het station voor de lijn naar Antwerpen. Beide waren eindstations, ook wel kopstations genoemd. Dat wil zeggen dat de treinen stopten en omkeerden. Voor een verbinding moesten reizigers dus afstappen en naar het andere station stappen.

Het plein dat tussen de beide stations lag noemde men het Antwerpplein.

Het station Gent Eecloo fungeerde vanaf 1861 als kopstation voor de lijn naar Eeklo. In 1872 verviel de status van kopstation doordat de sporen ten westen van het station werden doorgetrokken naar Ledeberg, waar de aansluiting op de lijn  Brussel-Gent werd gerealiseerd.

In de directe nabijheid van station Gent-Eecloo (vanaf 1841) lag station Gent-Waas als beginpunt van de spoorlijn  naar Antwerpen. In 1911 werd een ruime verbindingsboog gemaakt tussen beide spoorlijnen en konden treinen vanuit Antwerpen voortaan stoppen in station Gent-Eecloo, dat voortaan de naam Gent-Dampoort droeg. Station Gent-Waas werd afgebroken.

Het stationsgebouw uit 1861 werd in 1973 vervangen door een zuidelijker gelegen gebouw naar plannen van architecten Dirk Servaes en Johan Beyne. Het oude gebouw werd afgebroken, op de plaats ervan is nu een busstation.

In 1911 werd er een spoorverbinding gemaakt over de Dampoort en werd het viaduct (dat nu nog bestaat) over de dampoort gebouwd.

In 1973 werd er beslist dat het Dampoortstation beter aan de andere kant van het spoorwegviaduct kon staan, dichter bij het stadscentrum. Daarom werd toen het oude station afgebroken (het maakte plaats voor de busperrons die er nu nog altijd liggen) en werd het huidige Dampoortstation gebouwd. Dat kwam naast het goederenstation Gent-Dampoort dat inmiddels ook al is verdwenen: het werd gesloopt in het voorjaar van 2000.

Het station werd gedeeltelijk gerenoveerd in 2008. Er kwam een nieuwe vloerbedekking in de stationshall en -gangen en de schuilhokjes werden geverfd. Ook kwam er een nieuw sanitair blok en vestigde er zich een Panos broodjeszaak in de gang naar de perrons. 

                                                                                                                                                                                                85 foto’s