20 N.V. Filature et tissage L’Avenir

 Adres (huidig): Wielewaalstraat 4-114

Adres (Wegwijzer): Toekomststraat 23

 GPS-coördinaten: 51°03’54.8”N 3°41’38.0”e

De N.V. Fil. & tis. L’Avenir ontstond uit de Firma Motte, die gesticht werd in 1911 aan de Wielewaalstraat. Dit bedrijf kreeg later ook een weverij bij in de Forelstraat, vroeger Toekomststraat in Gent. Dit verklaart meteen de verschillende adressen. Helaas kon ik de weverij in de Forelstraat niet situeren. De ligging van het bedrijf in de Wielewaalstraat was wel bekend bij de Inventaris Onroerend Erfgoed. In 1957 fuseert het met de La Nouvelle Orleans tot N.V. Filature Nouvelle Orleans.

Voormalige katoenspinnerij "L'avenir" (later ook weverij) van de firma L. & F. Motte uit Tourcoing (Noord-Frankrijk), gefusioneerd met de weverij van de Forelstraat tot "Filatures et Tissages L'Avenir". Thans militair domein, rijkswachtkazerne (ontoegankelijk). Bedrijf opgericht in 1911 (zie bouwaanvraag) naar ontwerp van de Franse industriële architect Georges Forest eveneens uit Tourcoing. Stopzetting bedrijf in 1966.

Ingang in afgekante hoektravee aan de Tortelduifstraat. Rechts van de ingang conciërgewoning en kantoren (?): uitbreidingen van de jaren 1920. Goed bewaard ommuurd complex: massief blok met centraal de spinnerij van het Manchestertype van vier bouwlagen hoog onder een plat dak. Hoge rechthoekige vensters met metalen roedeverdeling in verdiepte traveenissen. Door gietijzeren zuilen binnenin verdeeld in zes op elf beuken. Ten zuidoosten aanleunend gebouw in dezelfde stijl met klop- en mengkamer. In de oksel van beide vleugels ventilatieschouw met later daktafeltje. Ten westen hogere traptoren met gelijkaardige ordonnantie met in de bovenste geleding radvensters. Ten zuiden van het gebouw typische machinezaal met puntgevel van drie traveeën gescheiden door lisenen met op bovenste verdieping lunetten. Aanleunend ketelhuis van twee bouwlagen, oorspronkelijk met vier ketels. Hoge ronde schouw gesloopt.

De gebouwen worden gekenmerkt door een verticaliserende gevelordonnantie door rechthoekige nissen met aflijnende tandlijst per travee en grote rechthoekige ramen met kleine roedeverdeling onder ijzeren latei.