N.V. Filature de Roygem (1897-1919)

 Adres (huidig): Rooigemlaan 2 of Kaarderijstraat 29
 Adres (Wegwijzer): Drongenstraat 167
GPS-coördinaten: 51°03’17.4”N 3°41’50.3”e

De N.V. Filature du Roygem (Rooigem) werd gebouwd in 1897  aan de Drongensesteenweg, in opdracht van Emile Braun en E. Cruyplants net voordat de Rooigemlaan aangelegd werd. . In datzelfde jaar werd de Rooigemdreef, de latere Rooigemlaan, aangelegd om de in Rooigem gevestigde textielbedrijven beter bereikbaar te maken. Er bestonden te Rooigem namelijk ook meerdere vlas- en linnenverwerkende bedrijven, terwijl in 1911 en 1923 ook nog katoenverwerkende bedrijven werden opgericht.
Architect van de eerste fabriek was Emile Van Hoecke-Peeters. Ze omvatte een spinnerij, een ketelhuis en een machinekamer. In 1905 volgde, naar ontwerp van Serafinus De Taeye & Cie, een uitbreiding met een nieuwe kaarderij en spinnerij, . Deze nieuwe spinnerij was van het zogeheten Manchestertype en omvatte twee en een halve bouwlaag, welke laatste in 1937 werd toegevoegd en een spoelerij huisvestte.
Het bedrijf fuseerde in 1919 met zes andere textielbedrijven (waarvan vijf Gentse) tot de N.V.Union Cotonniere, de latere  N.V. UCO. In 1989 werd de fabriek gesloten. De gebouwen werden herbestemd en bevatten vandaag o.a. een fitnesscentrum,  meerdere lofts en een Fun speelgoedwinkel. Ook de schoorsteen bleef bewaard.